Бащата на Петър Младенов – Тошо, е партизанин и в негова

...
Бащата на Петър Младенов – Тошо, е партизанин и в негова
Коментари Харесай

ДС гейт: Васил Терзиев се оказа племенник на Петър Младенов

Бащата на Петър Младенов – Тошо, е партизанин и в негова памет родното му село Урбабинци е прекръстено на Тошевци. А сестра му Йордана е баба на Иглика Цекова (Терзиева по мъж), майка на претендента за кмет на София Васил Терзиев

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев е племенник на Петър Младенов, който бе дълготраен министър на външните работи по времето на Тодор Живков. Шокиращата новина съобщи БГНЕС. 

Жителите на дребното селце Тошевци във Видинско с неспокойствие наблюдават кметската борба в София. То е известно с това, че е дало на българската политика Петър Младенов, който през ноември 1989 година замества Тодор Живков като ръководител на Държавния съвет на Народна Република България.

Самият Васил Терзиев също е разказвал за селцето във Видинско, където ходил като дете. Това е родното село на майка му – Иглика Цекова. Нейният татко Цеко Цеков е първи братовчед на Петър Младенов.

Бащата на Петър Младенов – Тошо, е партизанин и в негова памет родното му село Урбабинци е прекръстено на Тошевци. А сестра му Йордана е баба на Иглика Цекова (Терзиева по мъж), майка на претендента за кмет на София Васил Терзиев.

Кариерното развиване на Иглика Цекова в Министерството на външните работи става точно по времето на Петър Младенов като министър. Последният е назначен за министър на външните работи на 35 години по персонално гледище на Живков.

Бившият ръководител на Комисията по досиетата Методи Андреев съобщи, че високопоставени чиновници на Държавна сигурност са били освен бащата и дядото на Васил Терзиев, само че и неговата майката.Иглика Цекова Терзиева е офицер в Шести отдел на Първо основно ръководство на Държавна сигурност. Това е осведомителният и изчерпателен център, в който постъпва цялата секретна информация от всички структури на Държавна сигурност и Министерство на вътрешните работи в страната. Години наред майката на кандидат-кмета на ПП-ДБ е разполагала с достъп до свръхсекретна и значима информация, до която не са допускани инцидентни лица.

Дядото на Васил по майчина линия Цеко Вельов Цеков (първи братовчед на Петър Младенв) е кадрови чиновник на Министерство на вътрешните работи - Видин.

Петър Младенов остава в историята ни със скандалната си фраза „ по-добре танковете да дойдат “, изречена по време на огромния митинг на 14 декември 1989 година пред Народното събрание. Тогава над 20 000 души желаеха анулацията на член 1 от комунистическата конституция, съгласно който цялата власт беше в ръцете на Българска комунистическа партия. 

Макар и произнесена на 14 декември 1989 година, репликата стана известна по време на предизборната акция на Съюз на демократичните сили в лятото на 1990 година като част от клип, направен от режисьора Евгени Михайлов. Самият Младенов твърдеше, че не е казвал " по-добре танковете да дойдат ", а " по-добре Станко да пристигна " (става въпрос за някогашния министър-председател Станко Тодоров). 

Никой обаче не му повярва, а последващите експертизи демонстрираха, че Младнов е споделил точно " по-добре танковете да дойдат ". 

След излъчването на клипа избухнаха митингите, известни като " Градът на истината " - стотици палатки пред постройката на президентството. По време на " Градът на истината " беше сбъднат палежът на Партийния дом - една от спорните и неразгадани случки в най-новата ни история.

Още преди формалната номинация на Терзиев за кандидат-кмет на София от ППДБ стана ясно, че Александър Терзиев - бащата на Васил е бил офицер от Първо главно управление (на ДС). От 1952 до 1976 г. шеф на Трето основно ръководство е Васил Терзиев - дядото на кандитат-кмета на София от ППДБ.

" В Държавна сигурност „ не всички са били идентични, не всяка конструкция е била мракобесна… Много от хората, които са работели в тези структури… се грижат за ползите на страната по друг метод “, разгласи Васил Терзиев, с което провокира острата реакция на Иван Костов.  

“Те това говореха - че не са всичките неприятни, че има положителни и неприятни. И най-после " неприятните " излязоха явочниците и вербуваните хора, а офицерите се изпокриха и станаха капиталисти. Това за мен е доста неубедително. И знам, че хората, които говореха по този начин, са главната спирачка за незавършването на българския преход ", разяснява някогашният наследник водач.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР